Orchestra

Orchestra

Pe vremea când eram la grădiniță foarte mulți copii doreau să fie dirijori. Eram fascinați de prezența acestuia. Dirijorul era acea persoană urcată pe un piedestal, în fața instrumentiștilor. Frac impecabil, cămașă albă… și respectul tuturor.

De departe se părea că munca dirijorului era cea mai ușoară. Dacă vioara sau flautul ar fi greșit vreo notă ar fi ruinat întregul concert dar, dirijorul nu avea cum să greșească la “datul din mâini”, ce făcea el părea că nu afectează bunul mers al lucrurilor.

Mult mai târziu am înțeles importanța dirijorului într-o orchestră, faptul că el asigură coordonarea tuturor. Degeaba se perfecționează cei de la vioară, violoncel, contrabas, trompetă, trombon, saxofon, tobă sau pian dacă nu reușesc să se armonizeze între ei. Altfel ar fi o larmă generală și nu un concert. Rezultatul final necesită, pe lângă măiestria individuală, cooperarea întregului colectiv, iar această cooperare este susținută de dirijor. Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă fiecare om s-ar apuca să dea indicații colegilor?

La fel se întâmplă și în viața de zi cu zi. Majoritatea ne dăm silința să fim cei mai buni în ceea ce facem, la modul individual, dar dacă nu reușim să cooperăm cu cei de lângă noi, vom fi doar o adunătură de instrumentiști și nu o orhestră care să performeze. Trebuie să ne alegem un lider pe care să îl urmăm fără să ne abatem. Rolul lui este să aibă viziunea rezultatului final și găsească cele mai potrivite căi pentru a-l atinge, rolul nostru este să-i respectăm indicațiile.

Așa cum dirijorul trebuie să-l identifice pe cel care cântă fals și fie îl ajută să corijeze eroarea fie îl înlocuiește cu un alt performer, la fel și liderul trebuie să îl corecteze pe cel care nu își face treaba așa cum trebuie. Dacă se arată indulgent sau indiferent, armonia generală are de suferit.

Așa cum concertul se duce de râpă, la fel și activitatea unei echipe sau a unei întregi companii este afectată de ineficiența unui singur om. Este precum un echipament într-o uzină – dacă se slăbește o piuliță atunci întreg angrenajul se zgâlțâie din temelii. Dacă nu este strânsă la timp, mașinăria riscă să se rupă în bucăți și procesul de producție să se oprească definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *