Transformarea

Transformarea

Am vrut să răspund unui mesaj și primele cuvinte care mi-au venit în minte au fost „am suferit multe transformări de-a lungul vremii”.

Voiam să transmit un mesaj pozitiv, că mă bucur de faptul că sunt cine sunt, iar cuvântul „SUFĂR” nu se potrivea cu contextul. Mi-am dat seama că este o expresie frecvent folosită și am căutat alte variante de a mă exprima, până la urmă am optat pentru „m-am transformat”…

Acel gând mi-a revelat faptul că, în general, transformarea implică suferință, atât în plan material, cât și în plan spiritual.

Dar, ce reprezintă transformarea? Din dicționar aflăm că se referă la modificarea aspectului, formei, înfățișării. Unele elemente se păstrează, iar altele să schimbă.

Un exemplu vizual e procesul prin care nisipul, soda, varul, împreună cu alte ingrediente, trecând prin temperaturi de peste 1400 de grade Celsius, se transformă în glastre, pahare, lampadare și alte obiecte minunate de sticlă.

În cazul valorilor, al caracterului, trasformările nu se pot determina prin măsurători directe, nu putem percepe vizual fenomenul.

Când vorbim despre copii, folosim alți termeni – “crește, învață, se dezvoltă” – noțiuni pe care le asociem cu un sens pozitiv, de acumulare. Pentru persoanele trecute de o jumătate de veac cele mai folosite expresii pentru a indica același proces de învățare sunt „se maturizează, devine mai înțelept, îmbătrânește”.

Pe la jumătatea vieții “suferim transformări”.

De obicei punem accentul pe suferință, scăpăm din vedere rezultatul… ținem sub lupă larva care se luptă pentru a ieși din cocon și ratăm fluturele care se înalță.

Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit, după ce au trecut printr-un necaz (divorț, boală, falimentul afacerii, decesul cuiva drag) au suferit o transformare, și-au schimbat valorile, credințele, modul de a reacționa și de a relaționa cu semenii. Au devenit mai răbdători, mai darnici, mai îngăduitori cu ceilalți, centrați pe acumularea de iubire și informații, nu pe colectarea de titluri și bunuri materiale.

Vorbesc ca și cum transformarea ar avea un efect benefic, deși există situații în care transformarea nu implică nimic bun. Există și persoane care au devenit răutăcioase sau răzbunătoare după ce au fost abuzate în vreun fel, au trecut din rolul de victime în cel de agresori.

O transformare benefică are loc atunci când învățăm să înfruntăm sau să preîntâmpinăm pericolul fără a ne metamorfoza în atacatori.

Transformarea e minunată când poate fi înlocuită de devenire, pentru că DEVENIREA ne umple inima cu armonie, cu bucurie, cu satisfacție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *