Sfaturi bune

Sfaturi bune

De ce putem da sfaturi bune altora, dar noi avem nevoie de consilieri la rândul nostru?

Suntem precum ramura unui copac în pădure. Această ramură vede mușuroiul de furnici de la baza pomului și le știe foarte bine programul zilnic. Vede poteca și pe oricine pășește pe ea, vede ciocănitoarea care caută gâze în copacul din dreapta, bufnița care meditează pe ramura stângă. Uneori aceste păsări fac schimb de locuri.

S-a familiarizat cu veverițele care și-au făcut casă în copacul învecinat, le cunoaște obiceiurile, știe momentul în care se vor trezi, cât se vor juca, când vor mânca, când vor scruta zările, când se vor culca. Pentru că a observat cum reacționează la „neprevăzut”, poate anticipa ce vor face în caz de furtună.

Știe și obiceiuirile mistreților care caută ghinde.  Ei trec mereu pe potecă. S-a obișnuit cu turma. A observat când apare un pui sau dispare vreun membru. A aflat cum caută ghindele, cum șovăie, cum aleargă, cum mama își cheamă purceii, cum adulții se războiesc, cum nu dau niciodată înapoi când se confruntă cu un rival.

Dacă vreunul dintre cei descriși mai sus ar avea nevoie de ajutor, ramura de care vă povestesc le-ar putea oferi sfaturi prețioase.

Însă, din poziția în care se află, nu poate vedea întreg copacul, evident nici pădurea. Nu bănuiește ce va face pădurarul până nu intră în câmpul vizual.

A aflat o mulțime de lucruri despre cei care trăiesc în pădure, dar nu cunoaște ce i se întâmplă ei, pentru că nu știe cât de adânc sunt înfipte rădăcinile copacului, nu știe dacă ramurile de mai sus sunt atacate de mucegai sau dacă scorbura e invadată de insecte.

Ca să afle mai multe despre ea are nevoie de ajutorul unei păsări, care să se avânte în înaltul cerului, care poate să dea ocol copacului sau întregii păduri.

Așa că, nu ezita, cere părerea unui prieten sau a unui specialist când te confrunți cu o problemă, ei pot urmări imaginea de ansamblu. Trebuie numai să fii atent la cine apelezi, să nu fie cineva lipsit de cunoștințele sau, mai rău, să aibă interese contrare obiectivelor tale.

Nu stă în puterea ta să aduci ploaia, dar poți să atragi păsări care să te scape de dăunători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *