Decizii, decizii, decizii…

Decizii, decizii, decizii…

Ar putea fi un cadru apropiat cu natură

Trăim într-o lume care se transformă permanent, cu o viteză care crește pe zi ce trece. Nu pot să nu revin la subiectul deciziilor.

Suntem puși în situația să luăm decizii în fiecare clipă, unele mai importante, altele, aparent – neesențiale. Uneori acționăm pe pilot automat.

De obicei deliberăm unde plecăm în vacanță, cu cine ne petrecem sărbătorile sau sfârșitul de săptămână, ce mobilă sau ce mașină achiziționăm.

Dar pe lângă acest tip de decizii, zilnic facem tot felul de alegeri. Alegem cu ce să ne îmbrăcăm, și dacă nu am ales în raport de condițiile meteo, suferim de cald sau de frig. Ne alegem meniul, ce, cât și când mâncăm și uneori, pentru că nu suntem atenți la nevoile corpului nostru, ne pricopsim cu o toxiinfecție alimentară care ne pune la pat.

Alte evenimente vin către noi, de exemplu participăm la un eveniment unde întâlnim o persoană care ne va deveni mentor și ne va determina să ne schimbăm locul de muncă sau chiar cariera.

De multe ori, detaliile cărora nu le acordăm importanță schimbă aspecte semnificative în viața noastră.

Dar, cum luăm deciziile?

Pe baza informațiilor din acel moment. Nu întotdeauna informațiile sunt corecte sau complete. Alegerile noastre se schimbă când avem acces la informații sau studii mai detaliate, mai cuprinzătoare.

Puțini dintre noi au observat și cunosc modul în care ne construim raționamentele logice.

În urmă cu aproximativ un an, atrăgeam atenția asupra modului în care mulți ne vom schimba convingerile și ideile în legătură cu pandemia, fără să ne dăm seama.

Recitind ce scriam în luna martie 2020, mi-am dat seama că în vâltoarea evenimentelor din ultimele luni am uitat cum a debutat pandemia în țara noastră.

Ca să conștientizăm procesul v-am propus să notați ce credeți în legătură cu această temă, la momentul respectiv, urmând ca după o lună sau alt interval de timp să recitiți și să analizați în ce măsură v-ați păstrat ideea inițială.

Ați observat cum suntem afectați de părerile familiei, ale prietenilor, ale medicilor, ale șefilor, ale persoanelor în care avem încredere? Ați remarcat influența informațiilor publice?

Stările noastre se modifică treptat, fără să ne dăm seama. De obicei uităm ce am gândit cândva, de aceea scrisul ne ajută să imortalizăm ce am simțit în anumite împrejurări.

Puteți scrie în legătură cu orice temă vă preocupă (cumpărarea sau închirierea unei case, vaccinare, căsătorie, divorț, demisie, etc.) – ce simțiți, care credeți că e cauza, unde credeți că veți găsi sprijin, care e soluția cea mai bună, cum ați dori să se schimbe lucrurile, și altele asemenea. Nu vă grăbiți să acționați dacă nu există un termen limită. După o vreme, reluați subiectul și veți constata că o parte din idei se vor modifica, alte soluții vă vor veni în minte.

Acest exercițiu poate fi repetat ori de câte ori suntem în fața unei provocări. El ne va oferi informații prețioase pentru a ne cunoaște mai bine, pentru ca în viitor să ne îmbunătățim modul în care luăm decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *