Trăiește clipa!

Trăiește clipa!

Bunicul meu zicea că, niciodată nu e bine să te bucuri foarte tare. El credea că întotdeauna după bucurie urmează un motiv de tristețe și e bine să fim pregătiți.”Nu te bucura prea tare ca să nu fii dezamăgită!” mă sfătuia el.

Pe de altă parte, când dădeam de greu, bunicul avea întotdeauna vorbe bune și mă încuraja „Lasă tataie, o să vezi, nu o să dureze mult și o să treacă”. Moderația era modul lui de a se proteja. Dacă nu te avânți pe culmi foarte înalte, nu te poți prăbuși foarte mult la vale.

Mult mai târziu am realizat că, filozofia aceasta a bunicului este mult mai profundă. Epictet a zis, în urmă cu peste 2000 de ani, că „Cel cu trupul bine zidit rabdă arșița și gerul. Tot așa cel cu sufletul bine cumpănit îndură și mânia și supărarea și veselia și orice.”

În zilele noastre se promovează, tot mai des, sloganul – „Trăiește clipa!” Trăiește la maximă intensitate orice eveniment ți se întâmplă.

M-am întrebat de ce ar trebui să îți temperezi bucuria atunci când ți se întâmplă ceva bun, de ce să nu te bucuri, de ce să nu sari într-un picior, de ce să nu îți manifești extazul?

De-a lungul anilor, am învățat că este totul trecător, nimic nu persistă pentru eternitate. Așa cum după zi vine noapte, după furtună vin și zile senine, la fel, după provocările fiecărei zile vin și clipe de fericire și seninătate. Bucuria este foarte mare atunci când vedem problemele rezolvate, așa că, de ce să ne temperăm?

Pe de altă parte, atunci când suntem triști, supărați, dezamăgiți sau cu sufletul chinuit de îndoieli, de ce să consumăm o energie suplimentară ca să ascundem aceste sentimente? De ce să nu le lăsăm să se manifeste? De ce să nu le lăsăm să se exteriorizeze?

În vreme ce unele persoane preferă să nu urce prea sus ca să nu se lovească dacă se rostogolesc de pe culmi, la polul opus există oameni care nu simt că trăiesc dacă nu își manifestă sentimentele la maximă intensitate. În funcție de temperamentul fiecăruia, se potrivește mai bine o filozofie sau cealaltă. Fiecare dintre ele își are propriile beneficii. Nu te lua după ceilalți, ci acționează după cum îți dictează inima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *