Repere de dezvoltare personală

Repere de dezvoltare personală

Am fost întrebată la un moment dat despre cărțile pe care le recomand… E greu să recomand ceva, pentru că fiecare are propriul sistem de referință. Îndrăznesc să afirm că fiecare carte pe care am citit-o a adus un plus de valoare în viața mea.

Am început să fac o sinteză a lucrărilor parcurse, dar nu am știut să le ierarhizez, așa că le-am enumerat în ordine alfabetică (după numele autorului de această dată).

Autor Denumire carte Editura An Scurtă descriere
Amy Cuddy Prezență
Publica
2016 Ne vorbește despre starea de prezență, sindromul impostorului, ascultarea activă, senzația de control a propriei vieți, importanța posturii corpului, implementarea treptată a schimbărilor.
Anatol Basarab Viața care ne trăiește Adriana Nicolae 2014 Între temele abordate – Omul și măștile lui, Lumile psihologice (Eu din Noi), trăirea conștientă, tipurile de iubire, educarea copiilor. Sensul vieții – omul nu își cunoaște corpul, are impresia de insuficiență și tot timpul alergă după ceva. Căile spirituale. Acceptarea unicității omului.
Anatol Basarab Jocurile în care se joacă EU Adriana Nicolae 2021 Despre sinele interior și legătura lui cu lumea, căile spirituale, omul creator, granițele interioare și exterioare (și identificarea butoanelor la care reacționăm).
Anatol Basarab & Adriana Nicolae Anul devenirii tale Adriana Nicolae 2018 Sinteze pe diverse teme – iubire, relații, familie, sănătate, roluri și jocuri în relații, analiză asupra lumii în care  trăim, Legile Universului.
Anders Ericsson & Robert Pool Peak Publica 2016 Analizează oameni cu performațe deosebite pentru a desprinde câteva metode pentru atingerea succesului (forța exercițiului cu scop definit, exploatarea adaptabilității, reprezentările mentale, etalonul de aur, exercițiul metodic la locul de muncă și în viața de zi cu zi, drumul către extraordinar).
Carol S. Dweck Mentalitatea învingătorului Curtea veche Publishing 2012 Pornește de la 2 mentalități (flexibilă și rigidă) și arată cum afectează succesul în viață. Oferă sfaturi pentru a cultiva o mentalitate flexibilă. Cartea e utilă în special pentru părinți și profesori.
Daniel Goleman Creierul și inteligența emoțională Curtea veche 2018 Aflăm detalii despre structura creierului, autocontrol, tipuri de empatie, gestionarea stresului pentru a crește performațele.
Dr . Christian Boukaram Puterea emotiilor- un ajutor în prevenirea și viindecarea cancerului Philobia 2011 Se axează pe importanța emotiilor și a credințelor pentru  sănătatea corpului.
Dr. Joe Dispenza Antrenează-ți creierul! Curtea veche Publishing 2019 Conține considerații asupra creierului (emisfere, procese chimice, prelucrarea cerebrală duală, rețele nervoase și programe automate, depistarea tiparului , etc). Sfaturi pentru supraviețuirea în lumea modernă și preluarea controlului și dezvoltarea ființei). Descrie experiențe personale ale autorului.
Florence Littauer & Rose Sweet Personalitate plus – succes profesional Businesstech 2012 Expune tipuri de temperament – cum să le înțelegem și să ne adaptam în relații de serviciu/muncă.
Florence Littauer & Rose Sweet Personalitate plus – ghid pentru părinți Businesstech 2017 Prezintă tipurile de temperament. Exemplifică modul în care să clădim relații cu copiii, cum să ne înțelegem mai bine cu ei.
Florence Scovel Shinn Puterea cuvântului rostit Litera 2020 Cuvântul e ca o baghetă magică – exemple de afirmații care au condus la vindecarea unor persoane („gândurile și cuvintele sunt forme de unde radio și nu se întorc goale”).
Gary John Bishop Unfu*k yourself Lifestyle  Publishing 2019 Pornește de la analiza introspectivă a gândurilor autorului. Mai apoi, ia citate și le intrepretează în contextul societații moderne. E o carte cu multe exemple practice pentru schimbarea gândurilor.
Howard Gardner & Emma Laskin Minți conducătoare Trei 2014 Cadru de referință pentru leadership. Prezintă elemente de referință a 8 personalități marcante ale lumii. Pe baza analizei se desprind concluzii utile pentru generațiile următoare.
Jim Taylor Părinții au cuvântul Philobia 2014 Învață părinții cum să comunice cu copiii, de la vârste fragede (cum să transmitem – compasiune, încredere, validare, asumarea responsabilității, etc.)
Latifa Gallo Emoțiiile negative Niculescu 2018 Analiza emoțiilor de  frică, anxietate, tristețe, furie, agresivitate, rușine. Explică sursa și propune exerciții pentru remedierea emoțiilor negative.
Robert Cialdini Pre-suasiune Publica 2017 Despre captarea atenției, valorificarea oportunităților. Asocieri pe care  mintea le face inconștient. Limbajul și imaginile pot afecta rezultatul final. Sunt prezentate 6 căi pentru schimbare.
Thich Nhat Hanh Cum să mergi Litera 2016 Scurte „pastile”/ refelexii pe tema mersului, de la real la abstract.
Thomas Erikson Înconjurat de idioți Litera 2019 Prezintă 4 profiluri comportamentale (similar temperamentelor) cu trăsăturile și modul în care se poate interacționa optim cu fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *