Prieten pe viață

Prieten pe viață

“Un prieten adevărat îți ramane prieten toată viața!” Așa suna o vorbă…

Într-adevăr, în relațiile de prietenie, ca într-o căsnicie, te aștepți să se aplice regula LA BINE ȘI LA GREU.

Îi oferi ajutorul și te aștepți să primești recunoștință, să fii ajutat când ai o problemă.

Dar faptul că am ajutat pe cineva o dată sau de mai multe ori, nu înseamnă că acel cineva va sări să ne ajute oricând îi vom cere ceva. Poate e bolnav în ziua aceea, poate și-a luat anterior angajamentul să fie în altă parte sau poate nu dispune de instrumentele necesare. Poate că este prea obosit…

Câți dintre noi au păstrat prietenii din copilărie? Prea puțini!

De ce?  Ne-am întrebat.

Și tot noi am răspuns:

 „Pentru că s-a schimbat…”

„ Pentru că nu mi-a răspuns la telefon …”

„Pentru că eu am făcut atâtea sacrificii pentru el și el nu s-a sinchisit să mă ajute când…”

„ Pentru că a plecat în alt oraș …”

„ Pentru că m-a mințit …”

„ Pentru că nu a vrut să mă însoțească la …”

„ Pentru că s-a supărat fără motiv când eu …”

 „ Așa că nu merită prietenia mea!”

De obicei, considerăm că celălalt a făcut ceva greșit, că el a stricat relația.

Și totuși, te-ai întrebat dacă celălalt, prietenul, ar avea ceva să îți reproșeze? Dacă nu cumva are și el o nemulțumire? Dacă nu cumva el a fost bine intenționat și a crezut că te ajută când, de fapt, te-a încurcat și mai tare? Dacă nu cumva a apelat la tine, iar tu erai prea ocupat și i-ai întors spatele?

Până la urmă ce definește o prietenie? Cum se formează și cum se păstrează?

De regulă legăm prietenii cu persoane cu care avem ceva în comun. În copilărie alegem după preferințele pentru jocuri și glume, mai târziu după interesele de învățătură și distracție, după standarde sociale, după vacanțe și alte elemente comune…

Dacă nu mai ai nimic care să te lege de colegul din școala generală cum ar putea să îți fie un bun prieten?

Dacă totul se limitează la lumea bunurilor materiale, da, poate să te ajute să cari mobila, să îți împrumute mașina de tocat carne sau vreo altă ustensilă, dar cum ar putea să îți înțeleagă nevoile mai profunde? Cum ar putea să arate empatie durerilor tale, cum ar putea să se bucure de succesul tău?

Dacă viețile voastre au luat-o pe căi diferite îți e mai bine singur, poți să ajungi mai departe, poți să legi noi prietenii cu cei pe care și-au propus aceeași destinație.

A te îndepărta de un vechi prieten nu înseamnă automat că este o persoană rea, că a făcut ceva greșit. Trecutul rămâne neschimbat, la fel și recunoștința pentru momentele petrecute împreună. Înseamnă pur și simplu că ați evoluat diferit.

Nu toate omizile se transformă în fluturi. Fiecare specie își găsește prieteni între semenii ei.

Pe de altă parte, înainte de a judeca un prieten poate ar trebui să analizăm cât oferim în raport cu așteptările pe care le avem de la ceilalți.

 Această analiză e doar una orientativă, pentru că, într-o prietenie adevărată se poate întâmpla să oferim mai mult decât primim, la fel cum în alte etape ale vieții primim mai mult decât am sperat sau decât considerăm că merităm. Oferind sprijin necondiționat, Dumnezeu, un înger, universul, soarta  sau o altă forță va avea grijă să primim ajutor când obstacolele depășesc puterile noastre.

Să respectăm toate princiipiile despre care credem că guvernează o prietenie adevărată înainte de a avea așteptări de la alții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *