Despre memorie

Despre memorie

V-ați gândit vreodată că o viață perfectă ar fi monotonă? Dacă nu ar interveni nimic nou, imprevizibil, perturbator, nu ar trebui să ne punem mintea la contribuție? Toate zilele ar fi la fel și nu am putea să facem distincție între ele?

***

Copilul își face tema la geografie și mă întreabă care este cel mai adânc loc de pe suprafața pământului. Îmi amintesc că am învățat la școală, dar am un lapsus și nu pot să îi răspund. Îi spun să caute în manual sau pe internet și îmi văd de treabă. Îmi propun să îl întreb la cină dar uit și zilele trec fără să reluăm discuția. După câteva zile urmăresc știrile la televizor și îmi atrage atenția faptul că în Groapa Marianelor a fost găsită o pungă de plastic. Oamenii de știință sunt în alertă din cauza nivelului de poluare. Deși nu am reținut cu exactitate adâncimea, știu că se află pe la 11.000 m și că este cel mai adânc punct cunoscut din oceanul planetar. Îmi aduc aminte instantaneu, înainte să fie menționat la televizor.

***

Ce s-a întâmplat cu memoria mea? Cum de azi știu ceva ce zilele trecute nu eram capabilă să spun?

Foarte simplu – memoria e selectivă. Capacitatea de stocare a informațiilor e limitată și ne amintim informațiile de care avem nevoie în viața de zi cu zi. Există anumite situații care ne declanșează fluxul de amintiri, în funcție de conexiunile pe care creierul nostru le-a făcut când ne-am aflat într-o situație specifică.

Anumite circumstanțe de viață, cum ar fi asigurarea prânzului, serbarea copilului, munca de la serviciu, cadourile de sărbători, încheierea unui contract avantajos și… (mai departe urmează orice subiecte care vă revin în minte de mai multe ori pe zi) ne ocupă majoritatea timpului, astfel încât informațiile învățate în anii de școală se rătăcesc în diverse unghere ale minții noastre.

Discuțiile pe care le purtăm cu prietenii sau familia, care privesc alte aspecte, în afara rutinei zilnice, au darul să scoată la lumină diverse informații cu care am luat contact la un moment dat.

Evenimentele inopinate, schimbul de idei și acțiunile spontane pe care le facem, dau savoare vieții noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *