Nostalgie de toamnă

Nostalgie de toamnă

Frunzele sunt ruginii, cele care mai sunt – pentru că majoritatea au căzut. Anul acesta graurii au fost mai generoși, am cules mai multe găleți de struguri ca anul trecut. Bunicii mei au struguri căpșunică, aerul înmiresmat era îmbătător încă din timpul culesului.

Mi-am amintit vacanțele din copilărie, când aveau o vie mare, veneau și vecinii să îi ajute la cules. Unele soiuri se coceau mai repede, iar eu cu prietena cea mai bună luam un pled și un ibric mai mare cu apă și plecam în căutarea acelor soiuri. Tămâioasă era un soi de struguri albi, aromați, dar trebuia să îi gustăm ca să ne convingem că sunt copți înainte să îi rupem. Bunica ne certa dacă mâncam fructe nespălate și avem grijă să bălăcim ciorchinele în ibric înainte să ne înfruptăm. În grădină erau și câteva soiuri de struguri negri cu boaba mică. Unii ne păcăleau pentru că, deși se colorau din vreme – erau acri, se coceau foarte târziu.

Bunicul avea grijă să spele butoaiele și tocitoarea cu vreo două săptămâni înainte de cules, apoi le lăsa cu apă, să se umfle lemnul. Pe unde curgea apă îndesa fâșii de papură uscată. Eram fascinată când îl vedeam lucrând, nu înțelegeam de ce nu bate cuie, cum de stau lemnele așa, ținute de doagele de fier.

În gospodărie exista o mașină specială de zdrobit strugurii pentru vin. După ce erau zdrobiți, strugurii rămâneau în tocitoare câteva zile, până se făcea vinul și abia apoi se trăgea în butoaie. Între timp, beneficiam de mustul la care visam de la începutul vacanței de vară. Mult așteptatul must mi-a dat dureri de burtă de mai multe ori, pentru că îmi plăcea mult și îl consumam în exces, continuam să beau chiar după ce procesul de fermentație începea. Mama mă certa, eu promiteam să nu mai fac, dar toamna următoare istoria se repeta.

***

Ce este nostalgia? Cine sau ce o stârnește? Este o stare pozitivă sau nu? E de dorit sau de evitat? Îi afectează doar pe vârstnici sau nu ține cont de vârstă?

Majoritatea alunecăm pe panta nostalgiei fără să ne dăm seama. Când auzim o expresie pe care o folosea o persoană dragă, când simțim o aromă binecunoscută, când admirăm natura care înverzește sau un peisaj de toamnă, amintirile se trezesc la viață și ne strămută într-un alt plan. Planul amintirilor! Amintiri care generează un val de nostalgie.

De regulă, nostalgia e asociată cu fapte agreabile, evocă momente în care ne-am simțit bine și pe care am vrea să le retrăim. Uneori factorul declanșator este mireasma checului sau a prăjiturilor care ne transpune în atmosfera bucătăriei din copilărie, alteori e vorba de parfumul învățătoarei care ne poartă instantaneu în sala de clasă. Un stimul la fel de puternic poate fi mirosul de fum pentru cel care a sărutat pentru prima dată o fată la un foc de tabără, aroma de apă sărată pentru cei ce adorau vacanțele cu familia la malul mării, sau melodia pe care au dansat la nuntă.

Considerat un sentiment periculos în secolul trecut, nostalgia are un efect benefic pentru majoritatea persoanelor, combătând plictiseala, singurătatea și anxietatea, așa cum rezultă din studiile efectuate de psihologi în ultimele decenii. Persoanele care rememorează momente plăcute sunt mai tolerante cu ceilalți și trec mai ușor peste perioadele stresante.

Pentru a beneficia de avantajele nostalgiei nu trebuie să așteptăm ca aceasta să ne lovească din senin, putem să ne creăm singuri o rezervă de astfel de momente. În acest sens, putem să ne notăm momente agreabile pe care le-am trăit sau să răsfoim albume cu fotografii de la evenimente care ne-au adus bucurie.

Să facem tot ce putem pentru a ne transforma experiențele în amintiri memorabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *