În căutarea perfecțiunii

În căutarea perfecțiunii

Ai analizat cum reacționezi când ești pus în situația să iei decizii contra cronometru?

Ți s-a întâmplat să ratezi oportunități pentru că ai analizat prea mult o propunere de a participa la un eveniment, de a achiziționa ceva sau de a începe o activitate nouă?

Pe o planetă verde, undeva într-o galaxie nedescoperită de pământeni, într-o căsuță modernă, Lola a revenit în fața oglinzii cu punguța de fundițe roșii. Avea fundițe roz, mov, de toate culorile, dar primise cele mai multe complimente când purta roșu, așa că le-a ales pe acelea. Târgul de primăvară era cel mai important eveniment în prima parte a anului și dorea să strălucească în toată splendoarea.

Lola era o cățelușă caniche, care câștigase două competiții naționale de frumusețe. După ce a câștigat prima ediție s-a simțit cumva superioară vecinelor și prietenilor ei și a rărit vizitele la acestea. După ce a câștigat a doua ediție a concursului și a devenit foarte cunoscută în comunitate i se părea că nimeni nu se ridică la rangul ei. Pretențiile ei față de tot ceea ce o înconjura au crescut și a ajuns să se simtă nemulțumită mai tot timpul. Considera că trebuie să primească cea mai bună hrană, la ore fixe, și se enerva când menajera ei întârzia, chiar și cu un minut. La fel se întâmpla dacă unghiile nu era pilite foarte fin sau dacă masajul era prea energic. Cu fiecare zi ce trecea se îndoia tot mai mult de competența menajerelor, abia aștepta acreditarea roboților de casă, spera ca aceștia să răspundă cu precizie comenzilor pe care le dădea.

Așteptase cu nerăbdare acest eveniment, nu mai ieșise de mult în public. Își făcuse programare la salonul de înfrumusețare de la începutul lunii.

Acum venise ziua mult așteptată, era aproape prânzul și ea era tare supărată. I se ciufulise un cârlionț în spatele urechii drepte. Totul părea în regulă când a plecat de la salon, dar când a intrat pe ușă l-a zărit în oglindă. A încercat să-și întindă singură smocul de blăniță, dar șuvița aceea se tot răsucea și îi strica lookul. A chemat-o pe sora ei să o ajute. Nici ea nu a reușit, cu toate că a folosit cele mai bune creme pe care le avea.

Lola ajunsese vedetă, nu putea să se înfățișeze în lume ca o ființă oarecare. Cum să rezolve problema? În disperare de cauză, Lola și-a amintit de fundițe. Dar pe care să o aleagă? Pe cea mai mare sau pe cea cu ștrasuri? Parcă mai bine se potrivea cea primită de ziua ei, cu perle aplicate. Ba nu, era prea elegantă pentru târg, a îndesat-o înapoi în punguță și a scos alta, cu panglica lată și reflexe argintii. Oare era mai bine să prindă funde la ambele urechi sau doar la urechea buclucașă? Sora ei a încercat să o ajute la început, dar văzând cât e de nehotărâtă și morocănoasă, s-a retras la bucătărie. După ce a mâncat, a plecat singură la târg, iar Lola a rămas să se dichisească singură. A mai petrecut câteva ore să decidă care fundiță e mai potrivită.

Lola a fost atât de concentrată de îmbunătățirea aspectului încât nici nu a simțit cum a trecut timpul. Nici foame nu i s-a făcut. Când în sfârșit a fost mulțumită, a pornit spre târg. Era țanțoșă, avea ținuta dreaptă, ca pe podium. Inima îi bătea cu putere. Oare rivalele de la concursul de frumusețe vor fi acolo? Vor fi invidioase?

Privea drept înainte, se gândea cu cine va face poze la eveniment, se întreba dacă urma să fie și muzică. Citise programul zilei, dar nu își amintea ce firmă avea să asigure cateringul. De fapt nici nu conta, nu intenționa să mănânce de teamă să nu i se facă fotografii cu gura plină. Dacă paparazzi ar fi dat așa ceva la ziar, i-ar fi stricat imaginea publică. Îngândurată cum era, nu a răspuns la salutul celor ce veneau din sens opus. De fapt, nici nu i-a observat.

După ce a trecut de porțile somptuoase de la intrare a fost uimită. Câteva standuri erau deja închise. Trecătorii erau rari. În fața scenei erau pahare goale răsturnate și un grup zgomotos. Arena în care avuseseră loc concursurile sportive era deplorabilă, jaloanele erau înșirate dar printre ele erau doar pliante răzlețe în bătaia vântului. Câțiva micuți se zbenguiau pe acolo. Nici urmă de jurnaliști. Brusc a simțit că i s-a uscat gâtul. Laptele bătut se terminase, așa că a luat apă simplă. Și-a dat seama dintr-o privire că a ajuns prea târziu. Petrecuse prea mult timp în căutarea imaginii perfecte. Toate planurile ei s-au năruit. Nu avea să întâlnească vedetele, nu avea să apară în ziar. Colțurile gurii i s-au strâns fără să își dea seama. Nu era pregătită să accepte că a dat greș. S-a întors pe călcâie și a pornit agale spre casă.

***

Lola nu a realizat că odată cu schimbarea statutului a ridicat foarte mult nivelul așteptărilor și, concentrându-se pe căutarea perfecțiunii, a uitat să se bucure de ceea ce realiza, de ceea ce avea.

Tu ești mulțumit de ceea ce ai făcut, ai primit sau ți s-a oferit zi de zi? Seara, la culcare, îți amintești ce ți s-a întâmplat bun în cursul zilei sau ceea ce ți-ai propus și din variate motive nu s-a îndeplinit?

E bine să avem standarde, să nu ne aruncăm cu capul înainte când primim tot felul de propuneri, dar trebuie să fim atenți și la timpul pe care îl avem la dispoziție. În aceste situații ne ajută scala de valori stabilită anterior, astfel să putem evalua și decide cu rapiditate.

Ți s-a întâmplat să analizezi prea mult o propunere de a participa la un eveniment, de a achiziționa ceva sau de a începe o activitate nouă și până te-ai hotărât să acționezi invitația să nu mai fie valabilă? Gândește-te cum ai reacționat ultima dată. Apoi analizează cum ai acționat când ai primit alte oferte de-a lungul ultimului an. După ce vei scrie răspunsurile la aceste întrebări, vei observa un șablon.

În funcție de rezultatele obținute, dacă ai fost sau nu mulțumit de modul în care ai acționat, poți să îți definești strategia pentru viitor. Dacă ai regretat că te-ai grăbit, data viitoare vei analiza mai mult. Dacă ai ratat oportunități, data viitoare vei lua decizia într-un timp mai scurt.

Acest proces este dinamic, trebuie să ne adaptăm situațiilor care ne apar în cale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *