Cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Ne-am obișnuit ca în perioada sărbătorilor de iarnă familia să se reunească, să fim alături de cei dragi.

Acționăm din instinct, este o tradiție cu care am crescut, a devenit una dintre valorile noastre.

De regulă, părinții pregătesc mâncăruri tradiționale, iar copiii se întorc acasă. Un Crăciun printre străini pare greu de suportat.

Este un fel de “glasul pământului” care te cheamă la origini, chiar dacă părinții trăiesc în oraș, la bloc. Când părinții nu mai sunt, altcineva preia rolul de gazdă, din instinct. Familia trebuie să rămână unită. Certurile de peste an sunt date uitării, orgoliile sunt lăsate de o parte, „în spiritul Crăciunului”. Câteva zile petrecute alături de familie dau speranță și energie pentru întreg anul.

Cei norocoși, care reușesc să își ia concediu de Paște, se vor revedea în primăvară, dar mulți vor strânge bani tot anul pentru viitoarele cadouri și petrecere de Crăciun.

Tinerii nu resimt aceeași nevoie de a se reuni cu familia, ei au tendința de a face din orice eveniment o ocazie de distracție alături de cei de-o seamă cu ei. Adesea, ei  participă formal la reuniunile de familie, se simt stânjeniți când își revăd rudele. Viața lor s-a schimbat mult într-un an, nu au prea multe amintiri care să îi lege de acestea. Tinerii au alte preocupări, ei se pregătesc să părăsească „cuibul”. Ei vor descoperi spiritul familiei mai târziu, după ce se vor fi trezit singuri printre oameni necunoscuți, după ce vor fi trecut unele ostacole, după ce vor fi suferit unele trădări. Loviți de probleme, vor simți nevoia de conexiune și își vor aminti de familie. Atunci vor începe să caute sau să construiască drumul către „casă”. În majoritatea situațiilor, familia le va ierta aroganța și îi va primi cu brațele deschise.

Așadar, printre multe semnificații, Crăciunul este o ocazie pentru reuniune. Dacă ai o familie. Dar ce se întâmplă cu cei care sunt singuri, cărora le-au murit părinții, care nu au frați sau surori, care nu au păstrat legătura cu unchii și verii, care nu au soț, soție, nici măcar copii? Cu ei ce se întâmplă? De regulă rămân acasă, singuri. Magazinele sunt închise, iar prietenii sunt ocupați cu reunirea propriei familii.

Acești oameni se trezesc izolați. În perioada marilor reuniri, când mulți revin acasă de peste mări și  țări pentru a se conecta cu cei dragi, unii oameni ajung copleșiți de singurărate.

Indiferent cât de ocupați sunteți, să nu îi uitați pe cei singuri. Dacă aveți prieteni care nu au o familie cu care să se întâlnească, nu ezitați să adăugați un tacâm în plus la masă. Într-un fel, și ei fac parte din familia voastră, pentru că vă leagă anumite sentimente, altfel nu ați mai fi fost prieteni. Dacă nu aveți această ocazie, dacă voi sunteți cei care pleacă către familie, nu uitați să dați măcar un mesaj sau un telefon celor care au rămas singuri acasă. Pentru mulți, acesta este ca o mână întinsă care să îi ridice din prăpastia tristeții.

Sărbători fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *