Joc în ploaie

Joc în ploaie

Zilele trecute am parcat mașina, dar în loc să mă grăbesc să iau bagajele și să intru în bloc, am rămas pe loc. Am observat că asfaltul s-a lăsat, iar zăpada topită și ploaia au format o băltoacă zdravănă.

Doi băieței de grădiniță dădeau târcoale bălții. Nu era niciun pericol, nu era trafic pe străduță. Persoana care îi însoțea, probabil mama, a rămas tăcută, în spatele lor, la câțiva metri. Băiatul cel mare, încălțat cu cizme de cauciuc, pășește cu grijă în baltă. Când nivelul apei crește, se ridică pe vârfuri. Când apa ajunge la nivelul maxim, trage de pantaloni puțin, ca să nu se ude. Cel mic așteaptă ca băiatul mai mare să traverseze balta, apoi, cu fața luminoasă, pornește voinicește prin apă. Le admir sclipirea din ochi. Femeia îi lasă să facă ce vor, nu intervine. Cel mic are ghetuțe de piele, sigur și-a udat șosetele. Stau în continuare în mașină, nu mă îndur să cobor. Copiii incep să inventeze tot felul de jocuri, sar în apă rând pe rând să vadă care împroșcă mai departe. Cel mic nu se lasă mai prejos, compensează diferența de vârstă cu energie. Sare o dată, apoi sare de mai multe ori, ca o broscuță. Câțiva stropi pătează galbenul de la mânecile gecii. Băiatul cel mare se trage într-o parte. A găsit o pietricică și o aruncă în baltă. Femeia rămâne nemișcată. Îmi surprinde privirea și zâmbește. Ne bucurăm de bucuria copiilor și ne zâmbim reciproc.

Oare câți părinți îndrăznesc să își scoată copiii afără în zilele ploioase?

Oare câți părinți își mai lasă copiii să se joace în noroi sau în bălți?

Oare câți părinți nu își ceartă copiii când își murdăresc hainele?

Aud tot mai multe voci care regretă vremurile de altă-dat’, dar văd tot mai puține persoane care lasă copiii să se joace după pofta inimii.

Am fost un simplu spectator, dar jocul senin al copiilor m-a umplut de bucurie. Păstrez cu recunoștință în suflet momentele de care v-am vorbit. Sper ca tot mai mulți părinți să ofere copiilor posibilitatea de a experimenta „viața”, pentru ca ei să crească cu un spirit liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *