Băi de idei

Băi de idei

La un moment dat am parcurs un citat din învățurile lui Hrisostom Filipescu, iar o prietenă a afirmat că poate unii oameni s-ar schimba dacă ar putea să intre cu tot corpul în fiecare cuvânt spus.

Să intri cu corpul în cuvinte!? Să te scalzi în sensuri și înțelesuri!?

Mi-am amintit ce am pățit după ce am curățat niște nuci verzi fără mănuși. Auzisem că pătează mâinile, nu îmi imaginasem cât de puternic se impregnează culoarea acestora în piele. Am schimbat mai multe săpunuri și detergenți de vase, m-am frecat pe degete insistent cu o perie, am stat cu mâinile în zeamă de lămâie, dar tot a trebuit sa treacă o săptămână până am scăpat de culoarea nedorită.

După cum afirmă învățații lumi, cele văzute și cele nevăzute urmează căi similare. Așa cum unele pete de pe corpul fizic necesită mult  efort și timp mai îndelungat pentru a fi curățate, la fel și unele pete din inima, din mintea sau din sufletul omului pot necesita mai multe etape de curățire pentru a redobândi puritatea.

De multe ori nici nu suntem conștienți că ne murdărim, pentru că ochiul fizic nu ne ajută.

Ați remarcat că geamurile se murdăresc după o zi cu ceață? Deși nu e ceva concret, palpabil, vălurile de ceață poartă un praf fin care se așează pe unde apucă. În mod similar, idei eronate se apropie de noi pe diverse căi, ca o ceață care ne învăluie apoi se destramă, dar lasă în urmă particule de impurități. Nu sunt multe la număr, dar dacă se așează strat după strat, iar noi nu ne curățăm periodic geamurile, la un moment dat ele vor deveni opace și lumina înțelepciunii nu va mai reuși să pătrundă.

Nu ezitați, nu leneviți, curățați periodic atât corpul cât și mintea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *