Recenzie „Antologia de JAD – Jurnal de Armonie și Dezvoltare pe Planeta Albastră”

Recenzie „Antologia de JAD – Jurnal de Armonie și Dezvoltare pe Planeta Albastră”

Antologia de JAD – Jurnal de Armonie și Dezvoltare pe Planeta Albastră face parte dintr-un proiect al Editurii Quarto. Prin intermediul acestuia, scritorii consacrați sau aspiranți au avut ocazia să ofere cititorilor o serie de povești de viață, într-o colecție de patru volume cu teme aferente fiecărui sezon al anului. În cele ce urmează vă supun atenției volumul 2, care are subtitlul În Arșița Confesiunilor. Această carte cuprinde peste douăzeci de povești care își propun să susțină cititorul să își depășească temerile și credințele limitative, să caute noi modalități prin care să își facă viața mai frumoasă.

Poveștile din Antologia de JAD sunt inedite, tratează subiecte variate dar impresionante, indiferent dacă se focusează pe aspecte trăite sau observate de cel care așterne cuvintele pe hârtie. Parcurgându-le, am regăsit întâmplări despre copii orfani, persoane căzute în patima drogurilor, trădări, relații cu persoane toxice, modificarea rutinei zilnice și implementarea de noi obiceiuri, etc. Exprimarea și tonurile variate, specifice fiecărui autor, dau savoare acestui volum și testează emoțiile cititorilor.

O temă care revine în diferite forme este iubirea. Puține persoane își dau seama că iubesc iubirea într-o formă idealizată, că de fapt nu iubesc o anumită persoană ci ideea de a fi îndrăgostit.

Povestea scrisă de Oana Ududec este încărcată de sensibilitate, are în centrul atenției relațiile și efectul neîncrederii în forțele proprii asupra partenerului.

Despre relația de cuplu cu un om atins de patima alcoolului și despre suferința partenerei acestuia am aflat din paginile scrise de Grațiela Țurțu.

Monica Andrei a descris metoda pe care a aplicat-o pentru a depăși problemele care se abăteau asupra ei, ca un blestem. Răutatea funcționează ca o magie neagră, afirmă autoarea la un moment dat. O poveste despre credințe și credință, dar și despre alegerile care ne sunt la îndemână.

Un alt gen de scriere abordează Laura Cioarec care ne poartă într-un dialog interior și ne spune povestea unui week-end flamand, o reuniune între patru prietene. Povestea scrisă de Andreea E Dumitru are tot un caracter descriptiv. Ea redă etapele călătoriei și trăirile pe care le-a experimentat vizitând Anzii Cordilieri și arată cum s-a îmbogățit spiritual cu ocazia acelei excursii.

Fiecare poveste este unică și de aceea orice clasificare a acestora nu poate fi decât subiectivă. Fiecare scriere constituie o lecție de supraviețuire sau conține un îndemn pozitiv, o concluzie rezultată din experiențele autorilor.

În final vă invit să vă îmbogățiți mintea și sufletul parcurgând volumul Antologia de JAD –  În Arșița Confesiunilor și vă ofer un scurt fragment cu care se sfârșeste povestea Gânduri despre buruienile din jurul nostru.

Nu am reușit să mă descotorosesc de toate buruienile, pentru că, pe măsură ce unele au dispărut, alte semințe au fost aduse de vânt și au germinat. La fel în viața cotidiană, ne debarasăm de o persoană toxică din anturaj sau de un dușman, dar un altul îi poate lua oricând locul. O lume fără probleme este doar un vis, un ideal, este imposibil de găsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *