Ce caută femeile și ce își doresc bărbații

Ce caută femeile și ce își doresc bărbații

În ultimul deceniu am observat că a crescut numărul persoanelor necăsătorite. Conform raportului „Evoluția Familiei în Europa 2018” al Institutului pentru Politici Familiale, în ciuda creșterii cu 60 de milioane a populației în ultimii 40 de ani, numărul căsătoriilor a scăzut de la 3,5 milioane în anul 1975 la 2,2 milioane în 2017. Mariajul a ajuns într-o criză acută deoarece căsătoriile s-au împuținat iar numărul divorțurilor a ajuns la circa 1 milion per an, aproape jumătate din căsătoriile din UE se terminându-se cu un divorț.

Am privit in jurul meu și am încercat să fac un portret robot al partenerului căutat. Evident, fiecare are propriul standard de frumusețe, iar legile atracției se aplică în continuare, dar nu este suficient pentru a forma un cuplu. Fiecare caută o persoană cu statut (material, social) asemănător sau mai ridicat. Indiferent cum arată cel ce privește din oglindă, fiecare își dorește ca partenerul să fie FRUMOS.

Femeile, în general caută un barbat care să le asigure siguranța materială. Nici virilitatea nu e de neglijat, sunt cupluri care au la baza doar atracția fizică. Când relația evoluează, cei doi sunt surprinși că apar dificultăți, nu conștientizează că necunoașterea reală a partenerului și incompatibilitatea unor standarde de viață e cauza reală a problemelor.

Deși inițial mai toate femeile declară că sunt dispuse să accepte pe oricine le oferă o viață lipsită de griji, în fapt nu se limitează la acest criteriu. Pe termen lung au nevoie de atenție și afecțiune, de gesturi concrete care să le arate că sunt apreciate. Pentru fiecare NORMALUL are alte valențe – flori, declarații, mângâieri, ieșiri romantice (la film, în parc, în natură sau în vacanțe exotice, etc.), timp petrecut împreună și alte cerințe APARENT BANALE….  

Pentru bărbați, indiferent cât de bine intenționați sunt, la un moment dat aceste lucruri devin o corvoadă, pentru că majoritatea au o viață agitată – patroni/antreprenori, directori sau simpli salariați. Oricare ar fi domeniul de activitate, indiferent dacă muncesc mai mult cu mintea sau cu trupul, sunt nevoiți să interacționeze cu oameni și cerințele acestora, fie ei clienți, angajați sau șefi. Când ajung acasă, majoritatea consideră că trebuie să le fie asigurat confortul casei și hrana, că trebuie să fie răsfățați.

Aici am observat un cerc vicios, atât barbații cât și femeile desfășoară numeroase activități pe parcursul  întregii zile, iar seara nivelul de autocontrol e foarte scăzut. Nivelul de energie ajunge la limita inferioară, rămân puține resurse pentru atenția solicitată de copii sau pentru asigurarea romantismului în intimitate.

Familiile cu resurse materiale mai mari, angajează persoane specializate care să se ocupe de  servicii (gătit, curățenie, bone pentru copii, etc). Pare un caz fericit, soțiile au timp să se ocupe de educarea copiilor și îngrijirea propriei persoane, dar în majoritatea situațiilor nici în aceste familii nu domnește armonia.

De regulă, „capul familiei” consideră că pentru banii aduși în casă poate să solicite soției “orice” la orice oră – să fie amuzantă și spirituală sau să tacă să nu îl deranjeze, să fie creativă și o prezență agreabilă în public, iar acasă – docilă și atentă, să vină în întâmpinarea nevoilor lui, etc. De asemenea, și-ar dori să arate bine, să fie aranjată când sunt împreună, să nu se uite la alți bărbați și să nu accepte atenția acestora. Când intervine gelozia, aceasta poate merge până acolo încât femeia ajunge ținta agresivității domestice. Chiar dacă nu se arată interesată de cineva, dar este privită admirativ de alți cetățeni, partenerul gelos devine agresiv, verbal sau fizic. Evident există și familii în care femeile aduc banii. Partenerii se obișnuiesc să fie întreținuți, au timp să se plictisescă, devin capricioși și apar alte probleme în paradis.

Din câte am remarcat, în cuplurile care ajung să serbeze “nunta de argint” sau chiar „nunta de aur”, nu se fac simțite orgoliile. Nu e o luptă cine să fie capul familiei, rolurile au fost asumate implicit sau, în funcție de situație și abilități, fiecăruia îi vine rândul să preia conducerea.

Din experiența de până acum, în viața de cuplu trebuie analizate mai multe aspecte și menționez câteva idei practice:

 1. Fii atent la valorile, obiceiurile și obiectivele de viață ale potențialului partener. Nu face compromisuri cu privire la visele și valorile proprii. Chiar dacă te înfrânezi pe moment, mai târziu vei fi frustrat și nefericit.
 2. Vino în întâmpinarea nevoilor celuilalt și susține-l necondiționat. Dacă te iubește, la rândul lui,  va fi lângă tine la greu.
 3. Nu jigni, nu arunca cu vorbele, ele sunt tăioase și pot provoca răni adânci, uneori conduc la sfârșitul relației. Nu te grăbi cu reproșurile, ascultă și argumentele partenerului, respectă-i opinia!
 4. Învață să comunici, dar nu uita că aceasta e o stradă cu circulație din ambele sensuri – spune celuilalt ce te deranjează, dar fii pregătit să accepți că el nu e obligat să se schimbe în sensul dorit de tine. Căutați soluții împreună. Fii gata să asculți și doleanțele lui în ceea ce te privește.
 5. Nimic nu ți se cuvine, dragostea e cea care îl determină pe celălalt să acționeze, nu ridica pretenții.
 6. Nu face comparații cu alte persoane/relații. Așa cum fiecare persoană e unică, tot la fel fiecare relație e deosebită. Deși poate ai dori uneori ca partenerul să acționeze la fel ca vecinul, amintește-ți că nici tu nu reacționezi precum vecina.
 7. Încearcă să găsești loc în program pentru activitățile care îți fac plăcere, care te relaxează, îți încarcă bateriile. Nu e nimic în neregulă să participi la activități în afara cuplului.
 8. Nu lua decizii seara când ești obosit sau când ești nervos.
 9. Evită ispitele – chiar dacă remarci o persoană mai atragătoare la prima impresie, care pare să aibă unele calități pe care soțul/soția nu le are, nu uita că, orice om are la rândul lui defecte. Dacă te vei împărți în mai multe relații nu te vei bucura de niciuna dintre ele.
 10. Fii spontan, ieși din rutină (măcar din când în când), asfel încât partenerul să nu caute ceva nou în afara relației.

Îți doresc să ai norocul să întâlnești persoana potrivită, înțelepciunea să o apreciezi și să petreceți împreună viață lungă și fericită.

One Reply to “Ce caută femeile și ce își doresc bărbații”

 1. Felicitari! Cred ca nu se poate scrie ceva mai profund si mai concis legat de aceasta tema! Din pacate, traind intr-o era a tehnologiei nu se putea ca omul sa ramana nealterat – asa au luat nastere multitudinea de cerinte in ambele cazuri femeie sau barbat. Posibil asta sa fie doar inceputul! Posibil ca in viitor sa nu mai existe casatoria sau sa fie la nivelul de foarte rar… Chiar si copiii sa fie conceputi in laborator… Cine stie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *